Έχεις ξεκινήσει το blog σου με ενθουσιασμό και γεμάτος ιδέες, αλλά βλέπεις ότι οι αναγνώστες σου δεν είναι όσοι θα ήθελες. Μην απογοητεύεσαι! Αυτό είναι ένα κοινό στάδιο για πολλούς bloggers. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τον τρόπο, που θα σε βοηθήσει να προσελκύσεις περισσότερους αναγνώστες. Ο τρόπος λοιπόν να αυξήσεις τους επισκέπτες σου είναι μέσω SEO. Τι εννοούμε ακριβώς όταν λέμε SEO; Το SEO (Search Engine Optimization) είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης του περιεχομένου σου, ώστε να κατατάσσεται ψηλά στις μηχανές αναζήτησης, όπως η Google.
Ας δούμε τα βασικά είδη SEO που υπάρχουν:
On-page SEO: Είναι οι βελτιστοποιήσεις που μπορείς να κάνεις απευθείας στο περιεχόμενο και τη δομή της ιστοσελίδας σου. Πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά στα άρθρα σου, όπως και στη σελίδα σου γενικότερα.
Τίτλοι, περιγραφές και κείμενα με τις σωστές λέξεις-κλειδιά και η υψηλότερη κατάταξη του blog σου στις μηχανές αναζήτησης είναι σίγουρη. Επίσης η προσθήκη ετικετών στα άρθρα σου και η καταχώρηση των εικόνων σου στη google, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στο on-page SEO.
Off-page SEO: Είναι οι εξωτερικές πρακτικές βελτιστοποίησης που μπορείς να ακολουθήσεις. Για παράδειγμα τη δημιουργία backlinks από άλλες ιστοσελίδες και την προώθηση του blog μέσω κοινωνικών δικτύων και on-line forums.
Technical SEO: Είναι η βελτιστοποίηση που μπορείς να κάνεις σε τεχνικά θέματα, για τη βελτίωση της απόδοσης του blog σου. Τέτοια θέματα μπορεί να είναι η ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων σου, καθώς και η ασφάλεια και η φιλικότητα του site σου προς κινητές συσκευές.
Πάμε να δούμε κάθε ένα είδος SEO ξεχωριστά και να δούμε με ποιους τρόπους και εργαλεία μπορούμε να εφαρμόσουμε καθένα από αυτά.
Το on-page SEO έχει να κάνει με τη βελτιστοποίηση του περιεχομένου της σελίδας σου, όπως είπαμε.
Key-words
Αυτό μπορεί να γίνει επιλέγοντας κατάλληλες λέξεις-κλειδιά σε όλα τα κείμενα που υπάρχουν στις σελίδες σου, στα άρθρα σου, στους τίτλους, στις περιγραφές. Πάμε να δούμε ένα από τα πολλά εργαλεία που υπάρχουν και αποτελούν αρωγούς στην εύρεση των λέξεων-κλειδιών.
Το εργαλείο που θα δούμε είναι το Google Keyword Planner. Για να έχουμε πρόσβαση στο εργαλείο αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό στο Google Ads. Οπότε πληκτρολογούμε στον περιηγητή μας google ads, και κλικάρουμε στην πρώτη επιλογή.

Στην αρχική σελίδα του Google Ads θα επιλέξουμε πάνω αριστερά στο Έναρξη τώρα. Αυτόματα μας μεταφέρει στη διαδικασία δημιουργίας διαφήμισης google. Θα πρέπει να περάσουμε αυτά τα βήματα, ώστε να έχουμε πρόσβαση στο Google Keyword Planner. Στην πορεία απλώς θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε τη διαφήμιση που ορίζουμε, όπως θα δείξουμε παρακάτω.
Επιλέγουμε επόμενο στις καρτέλες που μας εμφανίζει, καθώς στόχος μας δεν είναι η δημιουργία της διαφήμισης αυτή τη στιγμή. Απλώς είναι απαραίτητο βήμα για να περάσουμε στην αρχική σελίδα και να έχουμε πρόσβαση στο Google Keyword Planner.

Στην τελευταία καρτέλα θα μας ζητήσει να βάλουμε τα στοιχεία της κάρτας μας, ώστε να μας δεσμεύσει 10€. Αυτά τα χρήματα θα επιστραφούν σε εμάς σε λίγες ημέρες. Εφόσον λοιπόν συμπληρώσουμε τα στοιχεία μας πατάμε Υποβολή.
Οπότε αφού έχουμε περάσει τα βήματα εγγραφής και έχουμε δημιουργήσει μια διαφήμιση ως υποχρεωτικό βήμα , θα πάμε αρχικά να καταργήσουμε τη διαφήμιση. Από το αριστερό μενού του google ads θα επιλέξουμε Καμπάνιες.

Στη συνέχεια θα επιλέξουμε τη δημιουργημένη διαφήμιση και θα πατήσουμε κατάργηση.

Τέλος πατάμε Επιβεβαίωση. Αυτό ήταν, έχουμε καταργήσει τη διαφήμιση!

Τώρα λοιπόν μπορούμε εφόσον έχουμε πρόσβαση στο google ads, να χρησιμοποιήσουμε το Google Keyword Planner που ήταν ο αρχικός μας σκοπός. Πάμε να δούμε πως. Θα πάμε από το αριστερό μενού του google ads στις Καμπάνιες > Σχεδιασμός > Εργαλείο λέξεων κλειδιών, όπως βλέπουμε παρακάτω στις εικόνες.

Στη συνέχεια θα επιλέξουμε Ανακαλύψτε νέες λέξεις – κλειδιά.

Μπορούμε τώρα να αρχίσουμε το ψάξιμο των λέξεων-κλειδιών για την ιστοσελίδα μας, αλλά και για τα άρθρα μας. Στο πρώτο πεδίο συμπληρώνουμε τη γλώσσα και τη χώρα, ώστε να κάνουμε προσαρμοσμένη αναζήτηση του κοινού μας. Πληκτρολογούμε μέχρι και πέντε λέξεις–κλειδιά που έχουν να κάνουν με τη σελίδα μας ή με κάποιο συγκεκριμένο άρθρο μας. Επιπλέον μπορούμε στο δεύτερο πεδίου που υπάρχει να βάλουμε κάποιον ιστότοπο που είναι κοντά με το δικό μας περιεχόμενο, ώστε να εκμαιεύσει και από εκεί λέξεις-κλειδιά.

Τα αποτελέσματα που παίρνουμε θα μοιάζουν με την παρακάτω εικόνα. . Μας επιστρέφει λοιπόν τις λέξεις-κλειδιά που αναζητούνται περισσότερο και είναι κοντά στο περιεχόμενό μας. Μπορούμε να κατεβάσουμε το αρχείο αν επιθυμούμε.

Για να επιβεβαιώσουμε ότι όντως με την προσθήκη λέξεων – κλειδιών ανεβαίνουμε στην κατάταξη της google, θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο. Αυτό δεν είναι άλλο από το Google Search Console. Αυτό το εργαλείο διατίθεται δωρεάν και σου επιτρέπει να παρακολουθείς την απόδοση του ιστότοπού σου και να βλέπεις τη θέση σου για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Μόλις συνδεθείς στο google search console, θα πρέπει στο Πρόθεμα URL να πληκτρολογήσεις το url του ιστοτόπου σου.

Εφόσον έχεις προσθέσει το url σου, θα σου ζητηθεί να κάνεις επιβεβαίωση της ιδιοκτησίας σου. Αυτό μπορείς να το κάνεις με διάφορους τρόπους. Θα δείξω παρακάτω τον τρόπο με τη χρήση ετικέτας HTML. Σου παραθέτω όμως ένα βίντεο που δείχνει αναλυτικά πως μπορείς να επιβεβαιώσεις την ιδιοκτησία σου και με το αρχείο HTML.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να επιβεβαιώσουμε την ιδιοκτησία μας με τη χρήση της ετικέτας HTML, πρέπει να πάμε στο wordpress και να κατεβάσουμε το pluggin που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Αφού εγκαταστήσουμε και ενεργοποιήσουμε το pluggin, θα πάμε στις Ρυθμίσεις > Header & Footer.

Θα πληκτρολογήσουμε στο πλαίσιο Header τον κώδικα που μας έδωσε το google search console στην ετικέτα HTML. Τέλος επιλέγουμε Save Changes.

Αν περάσουμε τώρα στο google search console και πατήσουμε επιβεβαίωση της ιδιοκτησίας, θα πρέπει να λάβουμε το παρακάτω μήνυμα.

Τέλος με το ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, μεταφερόμαστε στην αρχική σελίδα της google search console. Από εκεί μπορούμε να βλέπουμε που βρισκόμαστε στην κατάταξη της google, με βάση τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούμε και πολλά άλλα.
Είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο και σε συνδυασμό με το google analytics, μπορούν να μας δώσουν μια πολύ αναλυτική εικόνα της πορείας της ιστοσελίδας μας. Αν θες να καταλάβεις καλύτερα πως ακριβώς λειτουργεί το google search console, μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ, αλλά και εδώ.
Ετικέτες
Ο δεύτερος τρόπος για να κάνεις on-page SΕΟ, μετά τα key-words, είναι η χρήση ετικετών. Μπορείς να προσθέσεις πολύ εύκολα ετικέτες στα άρθρα σου. Μπαίνοντας στην επεξεργασία κάθε άρθρου, στη δεξιά πλευρά θα επιλέξεις το Ετικέτες. Στο πλαίσιο που εμφανίζεται μπορείς να προσθέσεις τις ετικέτες του κάθε άρθρου σου.

Eικόνες της ιστοσελίδας σου στη google
Πάμε και στον τελευταίο τρόπο on-page SEO, που είναι η καταχώρηση των εικόνων που χρησιμοποιείς στο site σου και στα άρθρα σου στη google. Όλες τις εικόνες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα σου μπορείς να τις βρεις, πηγαίνοντας από το αριστερό μενού στο wordpress Πολυμέσα > Βιβλιοθήκη.

Ανοίγοντας μια εικόνα, έχουμε το πλαίσιο διαλόγου όπως φαίνεται παρακάτω.

Είναι σημαντικό στο πεδίο Εναλλακτικό κείμενο να βάλουμε μια περιγραφή στην κάθε εικόνα μας. Αυτό βοηθάει την google να καταλάβει περί τίνος πρόκειται η εικόνα αυτή και έτσι να μπορεί να την κατατάξει στα αποτελέσματά της. Επιπλέον πολύ σημαντικά και τα υπόλοιπα πεδία να συμπληρωθούν όσο πιο περιγραφικά γίνεται Τίτλος, Λεζάντα και Περιγραφή.
Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε με τις εικόνες μας είναι το μέγεθος τους. Δεν θέλουμε να είναι πολύ μεγάλες, καθώς είναι κακό για το SEO αλλά και για το πόσο γρήγορα θα φορτώνουν οι σελίδες μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι 350*750 θα ήταν ένα ιδανικό μέγεθος για τις εικόνες μας. Καλό θα ήταν το μέγεθος να μην περνάει τα 1200 px ή αλλιώς τα 250 KB.
Πάμε να δούμε και λίγο πιο αναλυτικά τις Off-page SEO τακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Είπαμε πως είναι εξωτερικές πρακτικές, ώστε να βελτιώσουμε την επισκεψιμότητά μας.
Χρήση Βacklinks
Τα Backlinks είναι ουσιαστικά σύνδεσμοι από άλλες ιστοσελίδες που οδηγούν στο δικό σου blog. Πως όμως θα το κάνεις να συμβεί αυτό; Φυσικά ο καλύτερος τρόπος είναι να έχεις ποιοτικό και μοναδικό περιεχόμενο, ώστε οι άλλοι να φέρνουν το blog σου ως αναφορά. Πάμε να δούμε όμως και δυο πιο ενεργητικούς τρόπους να χρησιμοποιήσουμε backlinks.
Ένας τρόπος λοιπόν θα ήταν να γράφουμε ως guest blogger. Αυτό σημαίνει να γράφουμε κάποια άρθρα για άλλο blog, προσθέτοντας ένα με δυο links με κατεύθυνση τη δική μας σελίδα.
Δεύτερος τρόπος η άμεση συνεργασία με κάποιον άλλον παραγωγό περιεχομένου, ώστε να σου παρέχει κάποιο backlinks. Εδώ θα πρέπει να ψάξουμε για περιεχόμενο άμεσα συνδεδεμένο με το δικό μας, όπου ένα backlink προς τη σελίδα μας θα πρόσθετε αξία στο περιεχόμενο του άλλου παραγωγού.
Οn-line forums
Υπάρχουν άπειρα on-line forums εκεί έξω. Πρέπει να βρούμε forums όπου μπορεί να υπάρχουν υποψήφιοι αναγνώστες του blog μας. Εκεί θα μπορούσαμε να προσθέσουμε backlinks, τα οποία αναφέραμε νωρίτερα. Έτσι να ανακατευθύνουμε το κοινό του forum στη σελίδα μας. Ουσιαστικά μιλάμε και πάλι για backlinks, με τη μόνη διαφορά εδώ ότι η κίνησή μας αυτή δεν εξαρτάται από κανέναν άλλον.
Social media
Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από εδώ τα social media. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δυνατό εργαλείο διαφήμισης αποτελούν πλέον. Οπότε το να έχουμε social media, στα οποία θα ανακατευθύνουμε το κοινό στα άρθρα μας και θα τους αφήνουμε να μας γνωρίσουν καλύτερα, μόνο βοηθητικό μπορεί να είναι.
Τέλος να δούμε και μερικές πληροφορίες για το technical SEO. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε όσο αναφορά τεχνικά θέματα, ώστε να βελτιώσουμε την απόδοση του blog μας.
Ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων
Να έχουμε υπόψιν πως η google δίνει προτεραιότητα στην κατάταξη στις γρήγορες σελίδες. Το πόσο γρήγορα ή αργά φορτώνουν οι σελίδες μας, έχει να κάνει με πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι το μέγεθος των εικόνων μας, η απόδοση του server μας, το πόσα pluggin χρησιμοποιούμε στο wordpress και πολλά άλλα.
Αν θες μια εκβάθυνση στο πως να κάνεις τη φόρτωση των σελίδων σου πιο γρήγορη, ρίξε μια ματιά εδώ.
Ασφάλεια και φιλικότητα site
Κι εδώ αντίστοιχα το θέμα της ασφάλειας και της φιλικότητας του site, επηρεάζει με τη σειρά του την κατάταξή μας. Υπάρχουν πολύ τρόποι να διατηρούμε ασφαλή των ιστότοπό μας για εμάς, αλλά και τους αναγνώστες μας. Σχετικά με το πως να διατηρήσεις την ασφάλεια του ιστοτόπου σου, μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Η φιλικότητα πάλι προς το χρήστη έχει να κάνει με το πως είναι η εμπειρία του χρήστη συνολικά στη σελίδα μας. Αυτό αφορά δηλαδή την ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων, το πόσο εύχρηστη είναι η ιστοσελίδα μας σε κινητές συσκευές και πολλά άλλα. Περισσότερες πληροφορίες για το πως να κάνεις φιλική προς το χρήστη την ιστοσελίδα σου θα βρεις εδώ.
Φτάνοντας στο τέλος αυτού του άρθρου να πούμε ότι είδαμε κάποιους τρόπους για να μπορείς να εφαρμόσεις on-page SEO, off-page SEO, αλλά και technical SEO στη σελίδα σου. Αν θα ήθελες να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα, σε κάποιο επόμενο άρθρο, μπορείς να να επικοινωνήσεις μαζί μου! Για περισσότερα τέτοια άρθρα μπορείς να πατήσεις εδώ.